Amiibo

Toen Nintendo in 2014 bekend maakte dat ze Amiibo’s gingen maken, dachten veel gamers direct aan een goedkope aftrek van Skylanders. Ik zelf vond het iets aparts hebben, en daarom ga ik artikel er iets over vertellen.

Als Nintendo liefhebber wilde ik deze figuurtjes hebben, en het eerste wat ik deed was ze bij mijn lokale game store reserveren. Het ging uit eindelijk om 19 figuurtjes die in 20014 zouden uitkomen, ook wel bekend als wave 1 en wave 2. Ik had extra geld aan de kant gelegd om ze te kunnen aanschaffen. Niemand had voorspeld dat de Amiibo’s het zo goed zouden gaan doen, zelf ik had het niet verwacht. Ook had ik niet verwacht dat er toch zo veel plus en min punten met zich mee zou brengen, ik neem graag wat punten met jullie door.

 

Prijzig

Toen de prijs van €14,99 bekend werd gemaakt, schrok ik wel even. Dat betekende dat ik bij wave 1 al €150,00 kwijt zou zijn en bij wave 2 nog eens €135,00. Dat is een bedrag van totaal €285,00 voor 19 poppetjes. Hier moest ik wel wat gaan annuleren, want zo veel geld kon ik niet in 1 keer missen. Het zou mooier en betaalbaarder zijn geweest als de poppetjes voor een bedrag van €9,99 verkocht zouden worden, dan zou het voor een verzamelaar als mij betaalbaar blijven. Maar als je daar tegenover weer ziet in hoeveel games je de poppetje kunt gebruiken, kan ik de prijs redelijk accepteren.

 

Slecht leverbaar

De populaire figuurtjes zijn opzicht goed aan te komen, maar de minder populaire slecht tot helemaal niet. Zo word je met poppetjes als Mario, Link en Pikachu letterlijk na gegooid, maar zijn bepaalde poppetjes zoasl “Marth” en “Wii Fit Trainer” gewoon niet aan te slepen. En dan komt het ergste, Nintendo maakte bekend dat de minder populaire poppetjes maar beperkt gemaakt gaan worden, en dat al vlak na de release. Dat betekend dat ik bijna letterlijk geld moet gaan lenen als ik de collectie compleet wil hebben, want ik zal ze al op release moeten kopen of een belachelijke prijs op Ebay moeten gaan betalen, wil ik ze allemaal verzameld hebben.

Het is me ook al gebeurd dat ik poppetjes die ik gereserveerd had, gewoon niet geleverd kreeg, omdat ze niet binnen zijn gekomen. Zo wacht ik nog steeds op figuurtjes als “Rosalina” en “Toad”, waar ik momenteel niet normaal aan kan komen.

 

Extreem veel figuurtjes

De figuurtjes komen in 2015 extreem snel achter elkaar, en zelfs remakes waar figuurtjes in een andere houding staan. Zo heb je de ene wave nog niet gehad en is de volgende wave alweer aangekondigd. Elke Nintendo direct schrik ik weer opnieuw hoeveel nieuwe Amiibo’s er aangekondigd worden. Doordat de poppetjes ook nog een prijskaartje van €14,99 hebben, word het een heel duur grapje om ze allemaal te verzamelen. Of zo als ze bij Pokémon zeggen “Gotta Catch ‘Em All”. Inmiddels zijn er meer da 50 figuurtjes beschikbaar, waarbij sommige games ook nog eens 3 a 4 aparte Amiibo’s krijgen. Zo krijgt “Splatoon” en “Yoshi’s Woolly World”er ook ieder weer 3 aparte erbij.

Verder zijn er nog de extreem zeldzame, die ik waarschijnlijk nooit in mijn collectie zal krijgen, denk hierbij aan de gouden Mario, die ik laatst op Ebay voor €150,00 heb zien staan.

 

Multifunctioneel

Dat Amiibo’s op meerdere games gebruikt kunnen worden, is iets dat al eerder bekend werd gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld “Link” niet in alleen in “Super Smash Bros. Wii U” gebruiken, maar ook in games als “Hyrule Warriors” en “Mario Kart 8” gebruiken. In de ene game is het meer iets voor voor bepaalde extra’s, terwijl het in de ander game een speelbare personage is. Ik zou het bijna omschrijven als een DLC beeldje.

Het poppetje slaat natuurlijk ook gegevens en prestaties op, die je weer mee kunt nemen naar een vriend om daar verder te gaan. Denk hierbij aan dat je thuis heb getraind met Super Smash Bros. en dan bij een vriend een wedstrijd gaat houden, beetje zoals in deze video.

 

Beperking

De enige beperking wat de Amiibo’s hebben, en wat ik persoonlijk ook wel jammer vind, is dat ze maar gegevens van 1 spel kunnen opslaan. Spellen waar je alleen maar iets vrijgespeeld word tellen natuurlijk niet mee. Zo kun je bijvoorbeeld Super Mario niet gebruiken in zowel “Super Smash Bros.” en in “Mario Party 10”, wat ik persoonlijk wel jammer vind. Wil je daar ook een Mario gebruiken, dan zul je een 2de moeten aanschaffen of je spel gegevens moeten verwijderen.

 

Eigen Amiibo game

Er gaan natuurlijk tot heden al geruchten, maar het zo ook erg vet zijn als Nintendo nog iets meer ging doen met de bestaande Amiibo’s. Bijvoorbeeld een eigen game, zoiets als Skylanders of Disney Infinity zou pas erg vet zijn. Hopelijk gaat het ooit komen, wie weet zien we er wel deze E3 iets van.

 

Welke Amiibo’s bezit ik momenteel

Momenteel bezit ik de volgende Amiibo’s:

 • Bowser
 • Diddy Kong
 • Donkey Kong
 • Fox
 • Link
 • Little Mac
 • Luigi
 • Mario
 • Peach
 • Princess Zelda
 • Samus
 • Sheik
 • Toon Link
 • Yoshi

Zoals ik al eerder zij, ben ik momenteel op zoek naar “Rosalina” en “Toad”. Maar ook “Wario”wil ik heel graag hebben, net als Sonic en Mega Man. Hopelijk krijg ik ooit mijn collectie compleet.

 

Mijn favoriet

Momenteel is “Little Mac” mijn favoriet, weet niet waarom, maar vind hem gewoon wat hebben. Op dit moment is dat ik ook mijn meest gebruikte Amiibo bij “Super Smash Bros. for Wii U” en verwacht niet dat het gaat veranderen.

 

Conclusie

Amiibo is een dure, uitgebreide en leuke verzameling. Ik hou nu een lijst bij van poppetjes die ik al heb en welke ik als eerste wil ga halen, en hoop in de toekomst zo de rest ook te kunnen aanschaffen. Verder hoop ik dat Nintendo die minder populaire alsnog gaan herdrukken en dat ze een aparte game van gaan maken.

One Response to Amiibo

 1. Avatar InuNeko Cosplay schreef:

  Leuk artikel!
  Zorgt echt dat wij hier nu ook meer Amibo’s willen gaan verzamelen!

Geef een reactie