F1 2018

Codemasters is terug met hun nieuwste game in de Formule 1 reeks, een game die net als bijvoorbeeld FIFA jaarlijks uitkomt. Nu is de F1 2018 game er, en in deze review ga ik deze omschrijven.

Voor mij persoonlijk was het heel wat jaren geleden dat ik iets met Formule 1 heb gedaan, laatste Formule 1 race op TV die ik gezien had was nog in de tijd van Michael Schumacher, maar toevallig pas geleden de race van Oostenrijk gezien omdat deze toevallig op stond. Ik moet zeggen dat er veel is veranderd in al die jaren. Als ik naar de game zelf kijk, is daar ook veel in veranderd, ik heb vroeger een simulatie versie op de PC gespeeld, de Playstation 1 versie en toen de terugkeer op de Playstation 3, dat was F1 2010. Hoogste tijd dus om weer eens een Formule 1 game te spelen.

 

Doel van het spel

Zoals in iedere race game is het doel van het spel natuurlijk om te winnen, en dat is hier dan ook niet anders. Hoe je dat voor elkaar speelt is natuurlijk wel anders. Je kunt namelijk als een bekende coureur, zoals bijvoorbeeld Max Verstappen, gaan racen. Je kunt echter ook een eigen personage maken en zo naar je overwinning gaan. Als je voor de carrière mode gaat, dan ga je als jezelf racen. Ik zelf ben het grote avontuur met Ferrari aangegaan. Nu denk je, je gaat gewoon de banen af racen en klaar, maar dat is toch niet helemaal waar. Bij elke race zijn er 3 vrije trainingen, een kwalificatie en de race zelf aanwezig. Natuurlijk ben jij niet verplicht om alle vrije trainingen te doen, je kunt er altijd voor kiezen om meteen naar de  kwalificatie door te gaan, dit is natuurlijk op een gegeven moment wel leuk, maar persoonlijk vond ik de trainingen wel handig, want op deze manier kon ik de baan leren kennen. Het aanpassen van je auto en het testen van nieuwe onderdelen is altijd handig.

De grote race blijft ook altijd spannend want je kunt van de te voren een strategie bepalen waarvan jij denkt dat die de beste is. Toch heb ik vaak gemerkt dat het anders wilt uitpakken dan je gepland hebt.  Zo heb ik bijvoorbeeld op Monaco 3 pits moeten maken, mede omdat ik vaker iets raakte wat ik lastig kon ontwijken en moest ik bij Spanje eerder de pits in gaan omdat het eerder begon te regenen. De game houd je goed alert door vaker iets onverwachts te doen, iets wat ik wel gaaf vind.

Tijdens je seizoen kun je gebruik maken van extra racen, waarbij  je in een klassieke F1 auto kunt gaan racen en je de aangegeven uitdaging moet volbrengen. Dat kan bijvoorbeeld binnen een aflopende tijd zoveel mogelijk auto’s inhalen zijn, of door checkpoints te verzamelen en zoveel mogelijk Km’s af te afleggen. Hoe dan ook, er is genoeg extra’s te doen tijdens de race. Deze events zijn niet verplicht maar zeker leuk om te doen.

Iets wat wel grappig is, maar ik persoonlijk niet goed uitgewerkt vind, is de pers. Journalisten horen er nu eenmaal bij en stellen je vaak eenzelfde vragen. Maar wat ik jammer vind, is dat je heel vaak niet genoeg tijd hebt om de vragen goed door te lezen, laat staan goed te  beantwoorden. Vaak wil je met iets beantwoorden maar zit die keuze er niet bij of moet je wat kiezen wat je helemaal niet wilt antwoorden. Neem ik weer Monaco als voorbeeld, ik was gewoon slecht op die baan omdat het voor mijn gevoel wat aan de smalle kant was, hierdoor raakte ik vaker de muur. Maar tijdens de interviews kreeg ik alleen maar keuzes die over de auto gingen en daardoor moest ik vaker een keuze maken waar ik niet achter stond. Leuk dat het erin zit, maar dit had mijn inziens beter uitgewerkt mogen worden.

 

Gameplay

De gameplay zit prima in elkaar en daar zit voor mijn gevoel ook de kracht van deze game in. Een goede balans voor nieuwkomers en gevorderde spelers is  aanwezig. Je kunt zo veel aanpassen dat er voor bijna iedere speler wel een geschikt niveau aanwezig is. De controller voelt vloeiend aan en is heel makkelijk op te pakken.

Zelfs als je niet goed bent of veel fouten maakt, kun je via het menu een kort stukje terug spoelen en een fout corrigeren. Gelukkig is dit een optie die niet overduidelijk word aanbevolen, iets wat bijvoorbeeld bij Forza Motorsport wel gebeurd. Sommige races kunnen best lang duren en dan is zo’n herstel optie zeker handig, vooral als je een foutje in de laatste ronde maakt en hierdoor de hele race opnieuw zou moeten doen.

Tijdens de gameplay kun je dingen aan je team doorgeven, zoals andere banden, deze ronde de pits of de status van de race. Dit is zeker handig, vooral omdat de game van verrassingen houd, maar helemaal perfect uitgewerkt is het niet. Heel vaak heb ik, dat op het moment dat  ik dat wil gebruiken en de vragen aan het lezen ben, ik een fout maak met racen. Gelukkig staan de keuzes altijd op de zelfde plaats en leer je dit op een gegeven moment  blindelings te doen. Vragen die aan jou gesteld worden kun je gelukkig  snel beantwoorden omdat ze in het rood gemarkeerd staan.

Kort samengevat; de gameplay zit prima in elkaar, je kunt in zowel de gameplay als in je race- gedrag veel aanpassen en dat is zeker een pluspunt.

 

Grafisch

Grafisch gezien oogt de game wat verouderd. Ik wil niet zeggen dat het geheel er ouderwets uitziet ( en er zijn zeker recentere race games die slechter uit zien)maar er zijn ook race games die 2 jaar geleden al veel beter uit zagen dan F1 2018. Nu is dat niet heel erg, want 9 van de 10 keer heb je toch geen tijd om naar de omgeving te kijken. In de animaties van de filmpjes zit weinig variatie en dat oogt eentonig  waardoor je het al vaak doet skippen. Ze proberen het wel  af te wisselen door er telkens een andere coureur in te plaatsen, maar het blijft eentonig.

Als ik een video vergelijking doe met de game uit 2017, dan zie ik weinig verschil op het grafische gebied. Het is allemaal scherper gemaakt, maar daar is het ook mee gezegd. Nu kom je dit ook bij games als FIFA tegen. Vergelijk ik deze game nu met eentje van 2015, dan zie je zeker een groot verschil.

Tijdens de race is er geen muziek en normaal gesproken zou ik hier iets van zeggen. Persoonlijk vind ik dit niet passen bij F1 en heb ik er daarom ook geen moeite mee. De geluids-effecten zijn wel gewoon top en geven een lekker gevoel tijdens de race.

 

Multiplayer

Mocht je zo iets hebben van, ik ben zo goed in deze game en ik ga dit bewijzen, dan kun je online tegen andere mensen racen. Ook hier kun je genoeg kiezen en aanpassen uit dingen die ik al eerder opnoemde. Tijdens mijn sessies moest ik vaker op spelers wachten, maar dat kwam natuurlijk ook omdat de game nog niet uit was en ik daarom niet veel keus had. Maar de momenten van spelen voelden gewoon goed en heb ik verder geen minpunten kunnen vinden.

 

 

Conclusie

F1 2018 is een geweldige race- game met alle recente F1 snufjes, regels en coureurs. Voor mij was het alweer 8 jaar geleden dat ik zo’n game heb gespeeld maar vond het toch wat hebben om nog eens z’n race-game te mogen spelen. Persoonlijk zou ik niet ieder jaar een nieuw deel kopen, maar om eens in de zoveel jaar een nieuw deel te kopen zie ik persoonlijk wel zitten. De game beviel me prima op wat kleine minpunten na, maar ik hoop dat ze deze in de toekomst zullen verbeteren.

 

Cijfer: 7.5

Aanrader voor elke F1 liefhebber

+ Auto aanpassen
+ Keuzes maken
+ Met je favorieten coureur racen
+ Veel extra’s
+ Fouten kunnen corrigeren
– Interviews te omslachtig
– Grafisch kon beter
– Met pit crew communiceren soms te moeilijk
– Moet soms wat erg lang laden

Gespeeld op de Xbox One, ook verkrijgbaar op de PC en Playstation 4

* Screenshots and Trailer are in Copyright of Codemasters, for promotional use only.

4 Responses to F1 2018

 1. Avatar Taz schreef:

  Wederom een duidelijk review!
  Zelf geef ik niks om de F1 en zal dit exemplaar ook zeker niet snel kopen. Maar voor iedereen die er wat mee heeft is dit een hele mooie samenvatting om een beslissing te maken als je op het punt staat dit spel te kopen.

 2. Mark Peters Mark Peters schreef:

  Voor mij is het ook sinds 2010 dat ik een racegame gespeeld heb. Grafisch veel veranderd sinds die tijd in positieve zin en met de komst van onze Max Verstappen. Ik speelde met name veel op de pc, hierdoor kon ik mijn grafische kaart makkelijker vervangen en door de prestaties van het spel op grafisch gebied flink opschroeven. Deze review vind ik zeer goed gegeven, maar zou graag ook een willen zien voor de pc. Wie weet komt er ook een manager uit voor F1 game met deze mooi grafische weergave! ??

 3. Avatar Jackes schreef:

  Duidelijke review, niet helemaal mijn game.

 4. Lionheart Lionheart schreef:

  Race games zijn niet mijn ding.
  Maar wel weer een goede review.

Geef een reactie