Life is Strange 2 – Episode 3: Wastelands

Na iets meer dan 3 maanden wachten mocht ik eindelijk aan de slag met Episode 3 van Life is Strange 2, deze 3de episode gaat onder de titel “Wastelands” en in deze review ga ik jullie vertellen of het ook een echte Wasteland is.


Het verhaal speelt zich 2 maanden later af na het verlaten van Beaver Creek op het einde van Episode 2, maar desondanks, begint het spel niet meteen na het einde van deze gebeurtenis. Voor we beginnen gaan we eerst 3 maanden terug voor de gebeurtenis van Episode 1. Sean en Daniël leven nog gewoon hun leven en hebben hun typische broederlijke ruzies. Daniël wilt graag aandacht en Sean wil gewoon een puber zijn en met zijn vrienden omgaan. De vader van Sean geeft aan dat het zwaar genoeg is zonder dat hun ook nog eens telkens ruzie hebben, hij vraagt aan Sean dan ook om wat meer begrip te hebben en toch een beetje op Daniël te letten.

 

Wasteland

Na de introductie gaat het verhaal verder, zoals ik al eerder aangaf, dit speelt zich 2 maanden na het einde van Episode 2 af. Jij woont samen met nog andere reizigers in een bos en werkt op een plantage om geld te verdienen. 2 van deze reizigers, Finn en Cassidy, zijn 2 Hippies die je eerder in Episode 2 leerde kennen bij het kopen van een kerstboom. Iedereen daar werkt er en heeft wel een verhaal hoe ze daar terecht zijn gekomen. Deze verhalen verschillen van gewoon rondtrekken, tot weggelopen zijn van huis.
Finn, de soort van leider van het groepje, trekt veel tijd door met Daniël, hierdoor ontstaat een andere sfeer tussen de wolf broertjes dan je eerder gewend bent. Daniël kijkt namelijk erg op naar Finn, vooral omdat Finn hem niet als een jongetje van 9 ziet en alle vrijheid krijgt. Sean probeert dit vaker te remmen en je merkt met en met dat Daniël steeds opstandiger begint te worden. Daniëls krachten zijn inmiddels ook gegroeid en hij weet er steeds beter mee om te gaan.

 

Opstandig en liefde

Tijdens het werk op de plantage merk je ook dat Daniël vaak niet weet hoe hij zich moet gedragen, hij wilt zich te vaak met dingen bemoeien waar hij zich nog niet mee moet bemoeien, hierdoor brengt hij Sean in de problemen, dat uiteindelijk zo uitloopt dat ze ontslagen worden, niet betaald krijgen en de groep moeten gaan verlaten. Tijdens een opstootje komen Finn en nog wat andere uit de groep achter Daniëls speciale krachten. Finn weet dat er veel geld op de plantage is en ziet een gouden kans om deze te gaan bemachtigen, hij brengt het idee in de groep en niet iedereen is het er mee eens. Hierop word je voor zware keuzes gezet en dan gaat het natuurlijk goed beginnen.
Buiten dit alles groeit er ook wat van liefde tussen Sean en Cassidy, dit maakt ook een belangrijke rol in het verhaal. Daniël is van mening dat jij te veel tijd doorbrengt met haar en word jaloers, beetje het verhaal dat ik eerder omschreef bij de gebeurtenis van 3 maanden voor Episode 1. Het verhaal wordt op een geven moment heel erg spannend, er gebeurd dan wat en dan is de Episode afgelopen. Het punt waar het verhaal stopt is echt een typische stop van een serie, maar het wachten op het vervolg is nu eens zo lastig.

 

Gameplay

De besturing voelt altijd nog even goed aan, ik heb zelfs het idee dat het nog wat vloeiender loopt dan in de vorige 2 Episodes. Je loopt gewoon rond en je ziet vanzelf items waar je iets mee kunt, of personages waar je mee kunt praten. Waarbij je bij de vorige delen alleen nog informatie of actie had, heb je nu in het blauw aangegeven, nog extra keuze mogelijkheden. Dit is iets dat ik voor het eerst bij “The Awesome Adventures of Captain Spirit” heb gezien, maar ook bij de vorige 2 Episodes al aanwezig was. Ook de keuzes waar een tijdsdruk op zit is nog altijd aanwezig, maar ook bij extreme zware keuzes waar het beeld zich opsplitst in keuzes die je moet maken zit er nog altijd in. Soms moet je even goed kijken wat je precies moet doen, maar door goed om je heen te kijken en elke optie te proberen, komt het altijd goed.

 

Grafisch

Op het grafisch gebied is er weinig veranderd tegenover de vorige 2 Episodes, er wordt nog steeds gebruik gemaakt van de aparte tekenstijl. Wel heb ik het idee dat het een beetje scherper gemaakt is, wat ik persoonlijk niet erg vind. De grafische foutjes wat ik ervaren had in Episode 2, heb ik nu niet meer ervaren, ook dat vind ik een heel plus punt.
De muziek is ook in Episode 3 weer helemaal perfect en ik ben nog steeds van mening dat ik hier zo een Vinyl of CD van zou kopen. Het acteer werk en de gesprekken zijn gewoon heel mooi gedaan, je ziet gewoon bij elk personage die emotie goed naar voren komen.

 

 

Conclusie

Wachten op een nieuwe Episode is niet altijd even leuk, gelukkig hoefde ik dit keer maar 3 maanden te wachten, in plaats van bijna 5 maanden wat het de vorige keer was. Tot nu toe vind ik Episode 3 de spannendste van ze alle 3, het verhaal kan nog alle kanten op en de komende 2 Episodes gaan zeker erg spannend worden, vooral na het einde van Episode 3.
Ondanks mijn begin keuze van Episode 1 heb ik niet het idee dat we Max en Chloe nog gaan zien in Life is Strange 2, maar het spel kan nog altijd alle kanten op, dus wie weet. Het wachten tot Episode 4 zal nog wat moeilijker worden, maar ik zal het wel tot september moeten zien te redden.

 

Cijfer 9.0

Extreem spannend.

+ Spanning zat er goed in.
+ Spel heeft een mooie balans gevonden in snelheid
+ Muziek blijft prachtig.
+ Stukje uit het verleden om het gevoel van Daniël beter te begrijpen.
+ Mooie omgeving.
+ Keuzes maken.
– Ook Episode 3 voelt erg kort aan.
– Het idee dat keuzes minder invloed hebben op het verhaal.

Gespeeld op de Playstation 4, ook verkrijgbaar voor de Xbox One en PC.

* Screenshots and Trailer are in Copyright of Dontnod Entertainment & Square Enix, for promotional use only.

3 Responses to Life is Strange 2 – Episode 3: Wastelands

  1. iseeitall iseeitall schreef:

    Wow uitgebreide review. ben benieuwd wat het resultaat is al alle episodes uit zijn.

  2. Samus Aran Samus Aran schreef:

    Mooi omschreven, ben blij dat je hem spannend vond, je was er al een tijdje op het wachten 😀

    Alleen jammer dat je nu weer 4 maanden moet wachten. Maarja, heb je wel iets om naar uit te kijken. Blijf op een Switch release hopen.

Geef een reactie