Retron5

Tegenwoordig word je naast de huidige consoles ook dood gegooid met Andriod Consoles en de beruchte Steam Box PC. Maar er is ook nog een nieuw soort console van Hyperkin, genaamd de “Retron5”. Deze console is bedoeld voor de Retro liefhebbers, en in deze blog ga ik er van alles over vertellen en laten zien.

 

Retron5

De Retron5 is een systeem die 10 oude systemen in 1 apparaat doet afspelen, en is bedoeld als vervanging van je oude consoles. Doordat het systeem op HDMI werkt, is het ideaal voor op je LCD TV’s te spelen. Het beeld word door middel van een soort Emulator verscherpt, waardoor je in theorie het beste beeld en geluid krijgt. Hij is ook nog eens regio vrij, en daarom een perfecte aanwinst voor mensen die graag import spellen willen spelen. De Retron5 komt in 2 kleuren, zwart-paars of wit-paars.

De systemen die hij afspeelt zijn: Nintendo NES, Famicom, Super Nintendo, Sega Mega Drive, Sega Genisis, Super Famicom, Gameboy, Gameboy Color en Game Boy Advance. Als je gaat tellen, zijn het er 9 stuks. Maar als je de Master System Adapter mee telt, die het mogelijk maakte Master System games op de Mega Drive te spelen, dan heb je er 10. Deze adapter moet je helaas al hebben of zelf gaan zoeken, want die krijg je er niet bij geleverd.

 

Unboxing

 

Software & updates

De Retron5 heeft een eigen software en kan door middel van updates geüpdate worden. Dit is opzicht wel handig om bepaalde dingen te verbeteren, wat ze misschien over het hoofd hebben gezien. Het nadeel is dat alle spellen geëmuleerd worden. Dat houd in dat van alle systeem die ik al eerder opnoemde, een emulator van zit ingebouwd, en van alle spellen meteen al een ROM aan boord is. Nu werkt die emulator en rom alleen als je ook het orignele spel bezit. Dit is natuurlijk wel zo eerlijk, omdat het een alternatief apparaat moet zijn op een legale manier. Alleen merk je bij sommige spellen meteen dat het om een emulator gaat. Zo krijg ik een Japanse rom gestart als een Europese “Streets of Rage 2” erin stop. Dat vind ik wel jammer, maar dit is wel iets dat ze nog kunnen verbeteren.

Het systeem moet je handmatig update, en dat is best een beetje lastig. Je ziet aan het systeem zelf niet of er een update beschikbaar is, je zult zelf de site van Hyperkin in de gaten moeten houden. Als er een update is, dan moet je deze downloaden op de PC en vervolgens naar een SD kaart kopieren. Deze plug je dan in de Retron en deze herkend dan de update. Het is niet het beste systeem, maar beter iets dan niets toch?

 

Controllers

De Retron5 komt geleverd met een draadloze controller van hun, maar deze zuigt. Die controller ligt niet prettig in de handen en speelt ook niet lekker. Gelukkig heeft de Retron ook de mogelijkheid om de originele NES, SNES en Mega Drive Controllers aan te sluiten, zodat je toch met het origineel kunt spelen. Dat is het enige wat bij Retro gamers vertrouwd aanvoelt, en is een super idee dat deze poorten erop aangebracht hebben.

 

Save mode & Cheats

Vroeger moest je 95% van de games in 1 run uitspelen of met paswoorden gaan werken. Bij de Retron5 kun je de games opslaan, ook al heeft het spel die functie niet. Dit is een waardevolle toevoeging waarmee je games kunt opslaan om op een later tijdstip verder te spelen.

Er zit ook een Cheat mode ingebouwd, vergelijk baar met de vroegere Game Genie. Dit is een mode die er voor mij niet perse in had gehoeven, maar wel een leuke extra toevoeging is. Vooral voor mensen die een bepaalde game gewoon weg niet uitgespeeld krijgen, en met hulp hiervan misschien toch kunnen.

 

Screenshots

 

Reclame spotje

 

Piraten games

Het enige wat de Retron5 (nog) niet afspeelt zijn piraten games. Denk hierbij aan games als Cheetahmen 2, Mario Party NES enzovoorts, games die nooit officieel zijn worden uitgegeven. Deze worden namelijk niet herkend en zal daarom ook niet afgespeeld worden. Mocht hij hem toch op een of andere manier openen, dan zal je meteen merken dat de game het gewoon niet naar behoren functioneert. Je ziet dat de software het nog niet aankan om spellen goed af te spelen als er geen ROM van aanwezig is. Iets wat ik erg jammer vind, maar wel door middel van een update wel opgelost zou kunnen worden.

 

Game slots

Het apparaat bevat 5 slots. Deze worden allemaal door een soort van deur beschermd tegen stof. Alleen de game boy slot heeft geen deur, waardoor daar wel stof ik kan komen. Persoonlijk jammer dat ze daar niks mee gedaan hebben om het tegen stof te beschermen. Dit slot zit aan de voorkant van de console, waar ook de aan en uit knop zit. De andere 4 slots zijn aan de bovenkant van de console, en hebben alle 4 een deur die beschermt tegen stof.

 

Garantie

Ondanks dat je een jaar Garantie hebt, ga er maar niet van uit dat je deze ook gemakkelijk krijgt van ze. Want verkopers moeten je volgens de regels van Hyperkin door verwijzen naar hun, maar reactie krijgen van Hyperkin is een ramp. Zoals in mijn unboxing beschreven, miste ik een onderdeel, en heb tot heden van schrijven, nog altijd geen antwoord ontvangen. Dus service is niet om over uit te spreken.

 

Conclusie

Ik kan opzicht nog verder over deze console praten, maar ik denk wel dat ik grote lijnen alles omschreven heb. Ik vind het geen top console, maar ook geen slechte console. Het is een leuke toevoeging om Retro spellen te spelen. Ondanks dat mijn voorkeur nog altijd naar het origineel gaat, is dit een mooie oplossing voor lange spellen, door middel van de save mode, en voor import games. Ik vind het goed dat je de originele controllers kunt gebruiken, want die van Retron zelf is 3x niks. Grootste min punt vind ik dat hij Piraten spellen niet afspeelt, maar blijf wel hopen dat Hyperkin dit nog een keer met een update Fixt. De console kost een $165,-, daar komen dan wel nog eens de verzendkosten en invoerkosten bij. Ik heb er €170,00 voor betaald, en moest achteraf nog een speciale kabel erbij kopen omdat die ontbrak. In totaal heb ik er €175,00 voor betaald, wat natuurlijk een fors bedrag is. Hij is het deels waard, maar de service mag voor z’n bedrag zeker beter.

Geef een reactie