Een uit de hand gelopen hobby en de gevolgen daarvan

Wat gebeurd er met je als gamer, als je voor de verkeerde reden met je hobby omgaat? Dat is iets wat mij overkomen is en in deze Blog ga ik het daar over hebben.

Voor de mensen die mij persoonlijk kennen, vertel ik misschien niks nieuws. Ik ben opgegroeid met Nintendo en heb daar altijd veel plezier aan gehad. Pas in 2006 met de release van de Playstation 3 ben ik begonnen met andere systemen te verzamelen, dit vanwege bepaalde games die Nintendo niet had. Ik begon met een Playstation 2 slim, waar ik toen kennis maakte met games als Killzone. Hier bleef het bij en ondanks dat ik nu een Playstation 2 had, deed ik er weinig tot niks mee en bleef ik veel op mijn Nintendo Game Cube en daarna op de Nintendo Wii spelen. Het was Gears of War die mij overhaalde om een Xbox 360 te kopen, een game waar ik nu nog altijd veel plezier mee heb. Naderhand heb ik ook een Playstation 3 van mijn vrouw gekregen met het spel Motorstorm.

Het was in 2009 dat ik begon met het verzamelen van Xbox en Playstation, een soort van uitgelopen hobby dat in 2011 nog extremer is gaan uitpakken door de komst van mijn website. Tussen 2011 en 2016 heb ik bijna alles wat van consoles te verzamelen was verzameld. Zo had ik inmiddels ook alle Systemen van Sega en Nintendo, maar ook systemen als Atari 2600, Atari Jaguar, OUYA en Vtech. Het is begin vorig jaar dat ik pas begon te realiseren dat het verzamelen en de website de overhand had gekregen. Ik was meer bezig met wat leuk was voor een video of website item dan dat ik nog plezier had in het game, een probleem dat misschien meer verzamelaars kennen.

Ik begon in 2017 al te realiseren dat het anders moest en had toen besloten om afstand te doen van van bepaalde systemen. Ik deed afstand van mijn Atari, Sega en Vtech collectie, maar ook alle games van de Philips CD-I, op Hotel Mario en de 3 Zelda Games na. De OUYA is de enige Android console die ik heb gehouden om bepaalde homebrow games te kunnen spelen. In die tijd begon ik ook het concept van mijn website aan te passen in hoop dat ik een betere balans kon vinden.

Het voelde nog steeds niet helemaal zoals ik het graag zou willen, want ik had nog steeds niet het gevoel dat mijn hobby als gamer beter tot zijn recht kwam. Dit gevoel heeft meerdere maanden in me gezeten en het was pas toen ik goed ziek werd en toen ook nog op dat moment mijn gelieve schoon vader overleed, dat ik pas besefte wat een uit de hand gelopen hobby voor impact op iemand kon hebben. Ik kon het gevoel dat ik al maanden had nu pas plaatsen en ik vond het belangrijk om mijn gevoel te uiten, daarom dat ik ook deze blog aan het schrijven ben voor jullie, want ik ben er van overtuigd dat er misschien meer mensen zijn die met dit gevoel zitten.

Mijn schoon vader was een muzikant, en wat je van een muzikant moet weten is dat die voor de muziek leven. Het was niet alleen zijn passie, maar ook zijn beroep. Hij kon nog zo ziek zijn, optredens zij hij nooit af. Hij was zo fanatiek ermee bezig dat het hem uiteindelijk 2 huwelijken gekost heeft. Niet dat het een slechte man was, maar omdat hij de muziek op de eerste plaatst zette en zijn gezin op de 2de plaats. Voor mijn gevoel was ik dit ook de laatste jaren aan het doen, misschien onbewust, maar ik was het wel het doen. Ik was er zo van overtuigd dat Linksquest.nl het ging maken dat ik bereid was een KVK aan te vragen en van mijn website een bedrijf te maken. Ik was me zelf zo het dwingen items te maken, dat ik het niet meer met plezier deed. Ik was games aan het spelen die ik helemaal niet leuk vond, en dan alleen maar voor een item op de website. Alles wat ik verzamelde of kocht was altijd met de achterliggende gedachten dat ik er een leuk item voor de website over kon maken. Ik had gewoon geen plezier meer aan het game omdat het een verplichting geworden was, en tegelijkertijd ik ook mijn gezin onbewust aan het verwaarlozen was, tenminste voor mijn gevoel. Ik maakte zeker tijd voor ze, maar het was toch altijd even snel iets opnemen, even snel iets uploaden, en dat even werd steeds vaker en langer.

Ik heb daarom besloten om Linksquest.nl voor een heel groot deel terug te dringen, tevens ook besloten veel dingen weg te doen. Ik wil alleen nog dat spelen en bewaren waar ik ook plezier aan heb, dingen waar ik niks mee doe gaan in de verkoop of maak ik iemand anders blij mee. Ik ga zeker nog af en toe wat items maken, maar dan alleen wanneer ik er ook echt zin in heb. Tevens ook alleen van games en items die ik leuk vind. Het kan dus best zijn dat er in 1 week meerdere items komen en dan een tijdje niks. Het ligt er net aan hoeveel tijd en zin ik heb.

Op moment van schrijven heb ik al veel verkocht en heb ik dat geld gebruikt voor mijn nieuwe Game room. Deze is strakker en moderner dan de vorige, maar vooral ingericht om lekker relax te game. Ik zal hier zodra hij klaar is een video van maken. Dit is een beetje hoe mijn toekomst met de website en als gamer gaat uitzien. Hoop dat jullie iets aan deze blog hebben gehad en mochten jullie nog vragen hebben dan hoor ik dat graag.

5 Responses to Een uit de hand gelopen hobby en de gevolgen daarvan

 1. Avatar Samus schreef:

  Een heel mooi artikel, en ook zo herkenbaar.

 2. Avatar Sandra schreef:

  Gezondheid en plezier hebben is het belangrijkste. Heel knap dat je inziet wat het met je doet en naar oplossingen kijkt.

 3. Mark Peters Mark Peters schreef:

  Herkenbaar idd pas inzinken nadat er iets ernstigs gebeurd in je directe omgeving. Leef en neem je waardevolste bezit, je vrouw en je kind tot je. Doe waar je het meeste plezier in hebt laat je hobby je niet leiden. Ik hoop een keer met je af te spreken na je werk..;)

 4. Avatar Taz schreef:

  Mooi geschreven!

  Zelf herken ik mijzelf ook wel ergens in dit verhaal, maar dan niet alleen met gamen maar ook met mijn andere hobby’s. Een probleem waar ik ook geregeld tegen aanloop.
  Soms moet je even met je voeten terug op de grond gezet worden om de realiteit te aanvaarden.

 5. Fisher007 Fisher007 schreef:

  heel herkenbaar. Ik heb dit afgelopen jaar ook gedaan! ik heb alle generaties game consoles en games verkocht voor het Playstation 1 tijdperk. Ik verzamelde en kocht ook games die ik nooit speelde. Zo kocht ik de duurste SNes en Nes games om deze vervolgens op de plank te zetten. Deze tijd heb ik achter me gelaten. Ik heb nu een leuke game collectie met alle generaties vanaf de playstation 2….de ps1 (en games) heb ik wel allemaal gehouden. Ik koop bijvoorbeeld ook nog maar minder games voor de ps4. vroeger kocht ik iedere JRPG voor de ps2/ps3…dit heb ik niet meer gedaan. Ik kan nu ook beter games laten liggen of wachten totdat ze goedkoper zijn.

  Deze veranderingen en zijn mijn leven en hobby ten goede gekomen. Zo spaar ik meer geld en heb andere interesses gekregen bijvoorbeeld Vinyl en muziek kopen. Je verhaal is heel herkenbaar. Gelukkig heb ik de keuze gemaakt om games (en consoles) nu te verkopen. Zakt deze markt ooit in, dan heb ik tenminste een groot deel van mijn geïnvesteerde geld terug verdiend.

Geef een reactie